Queens of Kalmar – Festivalen

8 – 12 mars, 2022

För femte året i rad anordnas Queens of Kalmar, jämställdhetsfestivalen som arrangörerna vunnit både Kalmar kommuns jämställdhetspris, samt Kalmar Energis Omtankepris för! Festivalen pågår mellan den 8 och 12 mars med smygstart den 2 mars och är en blandning av många olika evenemang! Syftet med festivalen att skapa ytterligare medvetenhet och fokus kring Internationella kvinnodagen och varför den än idag är högst aktuell.

Huvudsponsorer för årets festival är Kalmar Energi och Länsförsäkringar Kalmar Län!

Länk till RFSU-föreläsning med Sara Bäckström visas nedan:

https://us02web.zoom.us/j/86141684091?pwd=ZnZlWnpFOXNra1RGRlRvME1nZXdxUT09
Meeting ID: 861 4168 4091
Passcode: 282991

Program 2022

Årets program presenteras här!
Informationen uppdateras löpande.

Tisdag 8 mars


Välkomna till en eftermiddag på temat stress, ohälsa och jämställdhet. Hur jämställt bedriver vi arbetet i hemmet? Vem har ansvar för vård och omsorg av nära anhöriga och barn? Vem fixar projektet ”Hemmet” och vad får det för konsekvenser för hälsan? Hur ser det ut med ohälsotalen i Kalmar län och vilka kopplingar finns det till “livspusslet”?

Leg. psykolog, jämställdhetsexpert, bloggare och föreläsare Sandra Lindström ger en analys över den ojämställda stressen utifrån ett strukturellt perspektiv. Analytiker Matthias Karlsson från Region Kalmar län ger en beskrivning av hur det ser ut med ohälsotalen i Kalmar län och hur det kan kopplas till jämställdhetsmål om Hem och omsorgsarbete.

Mer info och anmälan (som ska ske senast 4/3): https://www.lansstyrelsen.se/kalmar/om-oss/kalender/kalenderhandelser—kalmar/2021-11-23-internationella-kvinnodagen-den-ojamstallda-stressen.html 

I samarbete med WiTech och Queens of Kalmar anordnar Bontouch AW-mingel och workshop på temat Tech för alla. Bontouch kommer berätta om hur de arbetar för jämställdhet både inom företaget och i de applikationer de skapar. WiTech berättar om syftet med nätverket och tips vad en kan göra som företag för att bidra till just ”Tech för alla”. Välkomna till Norra Långgatan 16 på mingel från 16.00, presentationer och workshop startar 17.30. Det kommer bjudas på tilltugg och dricka under kvällen.

Halltorps Gästgiveri anordnar tjejkväll. En kväll med utställare, föreläsning, tips & råd, tävlingar, musik, erbjudanden – och mycket mer. Vi bjuder på snittar och alkoholfritt bubbel under kvällen.Vi blandar glitter, glamour med allvar och god mat. Biljettpris 200 :-/ person. 100:- går oavkortat till Zonta Internationals projekt för att stödja kvinnor och flickor runt om i världen. Boka biljett på 0485-85 000 eller info@halltorp.se. Läs mer på deras hemsida www.halltorp.se/tjejkvall-8-mars/

Torsdag 10 mars


Föreningen Makerspace & Uppfinnarna Kalmarsund håller öppet hus och visar sin kreativa verkstad. Bland annat visar föreningen upp sina 3D-skrivare, och ett enkelt och kul sätt att tillverka smycken! Samt visar de även sin nya keramikverkstad! Från kl.18 och framåt!

Adress: Funkabovägen 4, 393 51 Kalmar, Baksidan av fritidsgården i källarplan. Läs mer om föreningen på http://www.kalmarmakerspace.se/

Fredag 11 mars


Häng med Charlotta Björck live på en digital session på Queens of Kalmars Instagram! Det blir roligt, dumt, improviserat och det blir musik! Med pianot och sin loop-station vid sin sida levererar Charlotta såklart både gamla hits och helt o hållet på plats-författade låtar. Och det bästa – hon tar hjälp av Dig i publiken för att veta vad hon överhuvudtaget ska sjunga om. Häng med!

Om Charlotta Björck:

Humoristen och konstnären Charlotta Björck har över fyrtio tusen följare på Instagram och är ”BÄST PÅ HELAHELAHELA INTERNET” enligt en entusiastisk följare. Charlottas instagramkonto använder hon som plattform för att på sitt eget vis ifrågasätta den lyckliga yta vi ständigt exponeras för på dagens sociala medier. Där låter hon sin konst och sitt föräldraskap ta plats med spetsig humor, satir, vassa texter, sång & illustrationer. Våren 2021 hade hennes humorserie Charlotta x 8 premiär på SVT där hon spelade 9 olika karaktärer på och runtomkring vårdcentralen Rhododendron. Charlotta var nominerad till Det svenska humorpriset i kategorin Årets webbhumor på Barncancergalan 2018 och i kategorin Årets kvinnliga komiker 2021.

Lördag 12 mars


Hur kan sexualundervisning bekämpa fattigdom? Hur kan ökad tillgång till mensskydd göra att fler flickor får gå i skolan? Hur kan säkrare aborter rädda liv? Det handlar projektet Body Rights 2030 om. I samarbete med RFSU erbjduer Queens of Kalmar en digital föreläsning om hur sexuell och reproduktiv hälsa hänger ihop med hållbar global utveckling. Länk till föreläsning kommer att publiceras på facebook-eventet och på hemsidan. För att läsa mer om Body Rights gå in på https://www.rfsu.se/engagera-dig/privatperson/engagera-dig-internationellt/body-rights-2030/

LÄNK TILL FÖRELÄSNINGEN:

https://us02web.zoom.us/j/86141684091?pwd=ZnZlWnpFOXNra1RGRlRvME1nZXdxUT09
Meeting ID: 861 4168 4091
Passcode: 282991

Som avslutning på årets festival ordnar vi med en meet up på Pipes of Scotland i centrala Kalmar. Alla är välkomna! Eventuellt kommer även ett feministiskt quiz att plockas fram under kvällen. Från kl.17 till sent!
Adress: Storgatan 14, Kalmar

Våra sponsorer och samarbetspartners